Mi a te szexuális archetípusod?

Mi a te szexuális archetípusod? 

Az öt erotikus alaptípus: Mik azok és hogyan találd meg a tiédet?

Abban megegyezhetünk, hogy az önismertet és a működési módjaink, sémáink vagy játszmáink ismerete értékesnek bizonyul számunkra. Azért járunk terápiára vagy párkapcsolati tanácsadásra, hogy jobban megértsük, miért gondolkodunk úgy, ahogy gondolkodunk, és miért tesszük azokat a dolgokat, amelyeket teszünk. Karrier coachingba megyünk, hogy meghatározzuk, milyen munkakörökre lennénk alkalmasak, vagy milyen kompetenciákkal rendelkezünk és ezeket hogyan használjuk jól. Kitaláljuk a szeretetnyelvünket, kitanuljuk az asszertív kommunikációt, hogy tényleg tudjunk kommunikálni, mivel mélyen szeretnénk megtapasztalni a szeretetet és az egymáshoz tartozást.

Ebből következik, hogy a saját és mások gondolatainak és viselkedésének megértésére szolgáló módszerek hihetetlenül hasznos eszközök lehetnek a szexuális életünk és az örömszerzési lehetőségeink fokozásában is. Erre ad lehetőséget az Erotic Blueprint™ model, azaz erotikus alaptípusok modellje.

Mi is az erotikus alaptípus model?

Az erotikus alaptípus az elsődleges szexuális stílus izgalmi térképe, amiben megtalálod, mik az általad élvezett örömtípusok, azok a gombok, amik beindítanak illetve gátolják a vágyad, valamint azt, hogy mitől éred el az orgazmust. Öt erotikus alaptípus létezik: energikus, érzéki, szexuális, perverz és alakváltó.

A koncepciót Jaiya szomatikus szexológus fejlesztette ki a szexualitással, az izgalommal és a gyönyörrel kapcsolatos két évtizedes tanulmányai és klinikai kutatásai alapján. Munkája során Jaiya a vágy és az izgalom bizonyos mintázataira figyelt fel, amelyeket öt szexuális archetípusként, vagy “alaptípusként” fogalmazott meg. Elmélete szerint ezek feltárása segíthet növelni az önismeretet, az együttérzést, a kommunikációt és az erotikus élvezetet a szexualitásban. 

Hasonló ez a szeretetnyelvekhez, csak itt a szexualitásról van szó. Szexterápiában, intimitáscoachingban ez a model segíthet megérteni, hol és milyen szexuális életszakaszban vagy,  segít megfogalmazni, hol szeretnél lenni, illetve “nyelvet” teremt, hogy felismerd és kommunikáld az igényeidet és vágyaidat.

Az erotikus típus változó lehet, attól függően is változhat vagy eltolódhat, hogy milyen életszakaszban vagy, de az biztos, hogy minden pillanatban kíváncsisággal párosulva gazdagítja a szexuális önismeretet. 

Minden alaptípusnak van egy árnyoldala is, ezek azokat a hiedelmek, előítéletek és érzések, amelyek blokkolhatják a hozzáférést a testi és a fejben (fantáziákban) lévő erotikus ingerekhez és így megakadályozhatják, hogy megtapasztald az igazi vágyad és az élvezetet.

Mik az egyes alaptípusok jellemzői?

Energikus

Az energikus alaptípus esetében az “energia” az, amiről minden szól. Az ilyen típusú embereket a várakozás és az incselkedés izgatja, gyakran túlérzékenyek is, ezért a kevesebb érintés többet jelenthet számukra.

Leginkább a könnyű, lebegő érintést, a szemkontaktust, a légzés használatát részesítik előnyben. Mivel gyakran tapasztalnak “megváltozott állapotokat”, nem nemi szervi, hanem teljes testet érintő orgazmusuk van, és érintés nélkül orgazmust is átélhetnek. Intuitívabbak is lehetnek, és a szexuális kapcsolataik általában mély érzelmi vagy spirituális élmények. Ezért nekik nagy szükségük lehet a biztonságérzetre, amely lehetővé teszi számukra az izgalom fenntartását. 

Hogyan fejlődhet: Nem becsülendő alá a légzés ereje, azaz a mély lélegzés szex közben. Párban kipróbálható a szinkronizált légzéstechnika, mindez a fokozott intimitás és az orgazmikus potenciál érdekében.

Árnyoldal: Jellemzően túlterheltség, szorongás és bezárkózás formájában fejeződhet ki, ha a dolgok túl gyorsan haladnak. Óvatosan a túlstimulációval, mindig csak lassan és fokozatosan érdemes több érintést bevezetni a szexuális élményekbe.

Érzéki

Az érzékiség itt a vibrációról szól. Az érzéki alaptípusúak attól indulnak be, ha a szexuális és erotikus intimitás során minden érzékszervüket felfedezik és bevonják, mint: ízlelés, szaglás, érintés, látvány és hang. 

Nagyon fontos a hangulat megteremtése, ehhez tartozhatnak a körülmények, a kényelem, gyertyák, illatok, zene.

Ez a típus igazán szereti kiélvezni az élményt és magába fogadni a hangulatot. Azokat a játékokat szeretik, amelyek fokozzák, ingerlik vagy megfosztják az érzékeléstől őket. 

Hogyan fejlődhet: Szerencsére van a szexuális játékoknak, segédeszközöknek egy egész “műfaja”, amely az érzéki típusnak van szentelve, de egy egyszerű szemkötő sokat kaput kinyithat. Az egyik érzék megfosztásával fokozható a többi érzékszerv élménye és érzékenysége, de sikerrel járhatnak a hőmérsékleti játékok kipróbálása, például jégkocka vagy fűtött játékok.

Árnyoldal: Mivel a körülmények a kulcsfontosságúak, könnyen befolyásolhatja őket, ha valami nem stimmel a környezetükben, például a rossz zene, a kellemetlen szag vagy nem meghitt a világítás.

Szexuális

A szexuális alaptípusra jellemző, hogy a szexre összpontosít, szó szerint a szexre. Az orgazmusra és az élvezetre elsősorban a nemi szervek stimulálásán és a szexen keresztül törekszik.  Náluk a szex általában orgazmus-vezérelt és a kikapcsolódás egyik módjaként használják. Könnyen és gyorsan felizgulnak, és szeretnek gyakran szexelni. Általában vizuálisan típusok, nem jellemző, hogy szégyenérzetük legyen a szexualitással kapcsolatban. 

Hogyan fejlődhet: Általában szeretik nézni a szexet,  így az (etikus) pornó gyakran remek választás a szexuális élmények fokozására. Ez használható új pozíciókat felfedezésére, de izgalmas lehet a partnerrel előjátékként vagy szex közben. A minőségi szexjátékokat ennek a típusnak találtak ki, ilyen alapkellékek a dildók, péniszgyűrűk, csiklóizgatók és különböző plugok.

Árnyoldal: A szexuális típusok nagyon nemi szerv fókuszú szexre vágynak, ahol az orgazmus a fő vagy végső cél, így előfordulhat, hogy nem érdekli őket az élvezet más útjainak felfedezése. Ez problémákat okozhat, ha a partnerük más alaptípusú.

Perverz

A perverz alaptípust elsősorban a tabu izgatja – olyan helyzetek vagy tevékenységek izgatják őket, amelyeket a szexualitás társadalmi normáin kívül esőnek vagy „deviánsnak” tartanak, egyik legnagyobb gyűjtőfogalma ennek a BDSM.

Vonzóak számukra a hatalmi játékok, a komfortzónájukból való kilépés, a határok feszegetése stb. és a pszichológiai és/vagy fétis alapú perverzió is izgathatja őket. Ezért hajlamosak sok fantáziát és kreativitást bevinni a szexuális életükbe, előszeretettel játszanak szerepjátékokat.

Hogyan fejlődhet: Mindenképpen jó, ha a párkeresés folyamán megpróbál “kink-pozitív” (nyitott a “rendhagyó” szexualitásra) partnert találni, akit szintén vonzanak bizonyos affinitások, amik pl. a BDSM-ben megtalálhatók.

Árnyoldal: A nehézségük leggyakrabban szégyen formájában jelenik meg. Könnyen bűnösnek, hibásnak érezhetik magukat bizonyos vágyaik miatt, így mentális és érzelmi akadályokat tapasztalhatnak abban, hogy közöljék vágyaikat a partnerükkel, különösen, ha egy korábbi partnerük elutasító volt. Az intimitáscoaching remek tere lehet annak, hogy levetkőzzék a tudattalan szexuális szégyenérzetüket vagy elfojtásukat.

Alakváltók

Az alakváltók mindenre beindulnak. Az izgalmukat egy kicsit minden befolyásolja, változatosságra vágynak, felfedezőnek számítanak, ha a szexualitásról van szó. A friss, új élmények kulcsfontosságúak a szexuális étvágyuk kielégítésében. Nekik olyan partnerre van szükségük, aki szintén nyitott és sokoldalú a szexben. 

Hogyan fejlődhet: Az alakváltó sokoldalúsága miatt jó ötlet lehet egy színes szexuális eszköztárat összeállítani, különféle játékokkal, eszközökkel, ruhákkal és egyebekkel, hogy könnyen hozzáférhessenek a különféle szexuális élményekhez. Az alakváltóknak érdemes lehet szexuális bakancslistát is készíteniük maguknak.

Árnyoldal: Mivel széleskörű a szexuális érdeklődésük, ezért az összes árnyoldalt is megtapasztalhatják, és ezek feldolgozása megterhelő lehet. Érezhetik azt is, hogy „túl sokak” a szexuális partnereik számára, ami gátolhatja az orgazmus-élményt, illetve magának a szexnek az élvezetét.

Miért jó, ha tudod melyik típusba tartozol?

Nagyon sokan elavult szexuális felvilágosítást kaptunk, a társadalomi normák a hálószobába is bejuthatnak, félünk a saját vágyainktól, ha egyáltalán eljutottunk oda, hogy tudjuk, mik a vágyaink.  Nem ismerjük a saját testünk, félve fantáziálunk – a szexuális típusunk nem, így a szexuális személyiségünket sem ismerjük. 

Ha megértjük saját szexuális igényeinket, vágyainkat, határainkat és érzelmi blokkjainkat, akkor ezekről magabiztosabban és kényelmesebben beszélhetünk partnerünkkel is. Párkapcsolatban elengedetlen, hogy megértsük egymás igényeit és hogy jól érezzük magunkat a hálószobában, gátlások nélkül. 

Az eredeti Erotic Blueprint™ kvízt angol, ingyenes verzióját itt töltheted ki, de ha szeretnél/szeretnétek magabiztosan eligazodni a szex és az intimitás világában, személyre szabott intimitáscoachingot, szexedukációt, szexuálpszchológiai konzultációt javasolnék.

És ne feledd, hogy a szeretetnyelvekhez hasonlóan érdemes ismerned nem csak a saját típusod, hanem a partnered típusát is. 

A lényeg.

Az erotikus típusok olyanok, mintha szexuális személyiségtípusok lennének. Ha megtanulod, hogyan vagy szexuálisan becsatornázva, mik az igényeid, és mik a határaid, az segít abban, hogy megerősítő és pozitív szexuális élményeket szerezz és jobban kezeld a szexualitás körül felmerülő kihívásokat és akadályokat.

Időpontfoglalás előzetes konzultációra

(A cikk forrása: https://www.mindbodygreen.com/articles/erotic-blueprints)