A párkapcsolati tanácsadás alapjai

Idealizált szerelemállapot szerepe a párkapcsolati konzultációban

Amikor egy párkapcsolaton dolgozom, fontosnak tartom a folyamatban a „fészekrakást”, megismerni a pár „teremtésmítoszát”, mert ez sokat segít megértenem a kapcsolat fejlődésének az ívét. Az emberek általában nem a friss szerelem felhőtlen megélésekor keresnek fel, amikor még az idealizált szerelemállapot a meghatározó pl.

„Gyönyörűnek érezem magam mellette.”

„Úgy érezem, elfogad.”

„Megnevettet.”

„Imádom a testét.”

„Igazi férfinak érzem magam mellette.”

„Az első közös reggelinkre isteni rántottát készített.”

Pedig időnként szükségünk van arra, krízisek közepette is, hogy emlékezzünk, milyen volt a kapcsolt eleje, az édes illúziókkal teleszőtt megélés, ami a beteljesülés ígéretét hintette el az életünkben! A kezdeti szerelem általi létezés új forma, Esther Perel szerint, ahol:

„Olyannak látsz engem, amilyennek soha nem láttam önmagam. Kiretusáltad a tökéletlenségeim, és nekem tetszik, ahogyan látsz. Veled és általad azzá válok, aki mindig lenni akartam…A szerelem egyik legnagyobb diadala, amikor az választ minket, akit mi is választottunk. Megerősít bennünket abban, hogy fontosak vagyunk. Fontos vagyok.”

Ide érdemes visszatérni egy pillanatra krízis esetén – legyen az megcsalás, kisgyerekes életciklus, vagy szexualitás hiánya, mert ez nem csupán a kapcsolatról szól, hanem a saját magunk fontosságáról is.

Ti mikor ismerkedtetek meg, hogyan? Mi vonzott Titeket egymáshoz? Mi a ti Történetetek első fejezetének a címe?