Ex-imposztor szindróma

Visszajelzés elfogadása ex-imposztor szindrómásként

Bevallom, nekem is nehéz sok esetben egyszerűen befogadni a pozitív visszajelzést, egy köszönömmel és belső mosollyal elfogadni a dicséretet. Jön azonnal a gondolat, hogy „de hiszen csinálhattam volna jobban, mélyebben, más módszerrel…” – ezt a listát tudnám folytatni szinte a végtelenségig. De tudatosan nem teszem. Próbálok ex-imposztor szindrómásként működni:)

Amióta elfogadtam a saját tökéletlenségem, nem hibázok.

Szeretném megmutatni nektek, hogy szabad örülni és büszkének lenni a munkánkra. Ér megveregetni a saját vállunk.

„A vezetői elismerés olyan, mint a szex”

Krisztával az önbizalmának a növelésén, az elismerés hiányán dolgoztunk, mint a munkájában, és ahogy az lenni szokott, a családjában is. A kémia és a módszer (szívem szerint apró csodának nevezném) működött, sikeres folyamatot zártunk tavasszal.

Utánkövetés

Engedélyével idézek a levélből, amiben a héten válaszolt a „hogy vagy azóta?” kérdésemre. 

„A munkában voltak kisebb, nagyobb sikereim és…. (most jönne a felvezető fanfár, de én csak annyit írok, hogy tádááám)

… egy szerda reggeli napon, amikor összegeztük a számokat és a büdzsét, akkor az én főnököm azt mondta, hogy le a kalappal Kriszta, ennyi pénzből ilyen eredményeket elérni. Majd folytatta, „mondtam már neked, hogy mennyire elismerem a munkádat és ugyan nem ismertelek az előtt, hogy ide jöttél, de a szakmai jóhíred megelőzött, bíztam benne, hogy jó döntést hozok és így is lett. Rászolgáltál az elismerésre.”

Na mit szólsz ehhez? 😃Mindezt az előtt, hogy már kezdtem rávenni magam arra, hogy jelzem neki ebbéli hiányérzetemet. Kijöttem, madarat lehetett volna velem fogatni. Fülig ért a szám. Másnap pedig csüggedten ültem az irodámban és azon gondolkodtam, hogy miért is hiányzott ez eddig? Nem is tartott olyan sokáig a vigyorom. 

Pont olyan ez is, mint egy orgazmus, jön, majd megy. És ezért görcsöltem ennyit ezen az elismerés dolgon. Jól esett, örültem neki, de közel sem akkora cucc, mint amire számítottam. Azért a lendületem megmaradt ám, csak rájöttem, hogy ezen nem érdemes ennyit görcsölni.

Tanulság: a vezetői elismerés olyan, mint a szex. Nagyon várod az elsőt, azt hiszed, hogy kell hozzá vörös szőnyeg, pezsgő, parfümmel átitatott vágy. Nagyon szép és jó így, különleges, de valljuk be a spontán és rendszeres, kevésbé látványos, na az a legjobb. 

Szóval elvesztettem a szüzességem. 😃 (ja és azért jobb ám, ha mástól kapod, mintha magadnak csinálnád.)

Rögtön be is másolnám ide a Dixit képet, ami az első találkozásunk, első feladatának az utolsó képe. Ez a kép, amit Tőled kaptam és nagyon, de nagyon hálás vagyok érte, azért, hogy megtaláltam az igaz hitvallásom és életszemléletem.

Azóta is sokszor előveszem és emlékeztetem magam, hogy a vihar elcsitul, előttem a nap, és a kormány az én kezemben van.”

Konklúzió

Mind az önbizalomnövelés, mind a saját magunk elismerése a kezünkben van. Önismeret, coaching, terápia, konzultáció ebben segíthet. De elsősorban TE magad kellesz hozzá.